Praleisti ir pereiti prie pagrindinio turinio

Ne tik žudyti nereikia be reikalo

    Manau, kad labai daug dalykų žmonės priima tiesiogiai, ir tai nėra blogai, bet net būdų priimti aiškiai ir tiesiogiai yra milijonas. Todėl kartais užduodu sau truputį daugiau negu milijoną klausimų, ir pasidalinu mintimis su tais, kuriems galbūt jos gali būti įdomios arba naudingos.
    Kiek teko susidurti su Krišnaizmu ir Induizmu, supratau, kad šios dvi religijos praktikuoja vegetarišką mitybą (nebent nebūtų kitos išeities). Taip pat, bent Krišnaizme, griežtai siūloma nevalgyti grybų, svogūnų, česnakų. Teigiama, jog tai yra žemiausio lygio "daržovės", savyje kaupiančios pačią prasčiausią karmą.
    Labai mėgstu su morkomis pakepintus svogūnus, tad kaip tyčia kažkurią dieną juos kepdama pagalvojau, jog negalėčiau (nors visi žinom, kad tai netiesa) gyventi be svogūnų. Ne, neatsisakyčiau tokio gėrio.
Ir tada pagalvojau, kad visiškai nesvarbu, ar tikrai tie svogūnai kaupia prastą karmą, ar ne, bet tai akivaizdžiai parodo Tavo prioritetus. O, kad būtų taip paprasta: atsisakai svogūnų ir nušvinti. Bet tai aiškiai klausia, kiek Tau svarbu dvasingumas. Jei Tau sakytų "Mesk svogūnus ir pateksi tiesiai pas Dievą", tikrai būtų tokių žmonių, kurie dar dvidešimt metelių palauktų besimėgaudami svogūnais (aš, ko gero, tarp jų). Aš manau, kad nesvarbu, kokia daržovė ten įrašyta, ir jos karma gal net visai šiame kontekste neturi reikšmės. Prioritetai turi. Simboliai yra svarūs.

    Jei nesugebi į puodelį įsidėti arbatžolių, tai kaip sugebėsi išgerti arbatą? Visa prasideda nuo paprastų dalykų. Jei aš noriu išmokti groti, bet net nepaliečiu gitaros, tai kaip aš galiu išmokti? Taip, yra labai savotiškų būdų, bet jais dažniausiai neinama. Daugumos pasirinkimuose nėra net tokių minčių. Ir jei nori arbatos, tai teks atsiminti, kaip ten tas arbatžoles įdėti į puoduką. O jei jis be arbatžolių Tau atrodo geriau ir galvoji "negalėčiau gyvent, jei jis būtų pilnas arbatžolių", tai taip ir nugyveni gyvenimą nepasidaręs arbatos, ir tai normalu.
    Manau, kad klausinėti dalykus yra baisiai svarbu. Bet kuris žmogus, kuris pats neišsiaiškinęs laikosi kažkokių nurodymu, bet nežino, kodėl jų reikia laikytis, visuomet bus žemiau už tą, kuris kelia klausimus. Kad ir milijoną. Kad ir "kvailus", jei tokių išvis būna.
Kad ir juos išsikėlęs kol kas nieko nepakeičia savo gyvenime.
   
Nemeluok. Švęsk sekmadienį. Negeisk svetimo vyro. Nevalgyk svogūnų.

    Pastarąjį kažkaip visgi lengviau vykdyti, ypač jeigu turi tam paaiškinimą. Ir iš tiesų, galbūt dėl dvasinio kelio galima paaukoti svogūnus? Jei nesugebi atsisakyti mažyčio elementariausio materialaus dalyko, kam išvis Tau tas dvasinis kelias?
    Todėl, tikiu, visuose keliuose yra mažytės taisyklės, kurios savaime atrodo nereikšmingos, nesuprastos, keistos, juokingos. Testuojančios valią, mąstymo ribas, mokančios suvokti priemonę ir jos reikšmę tikslui.
Ne tik žudyti nereikia be reikalo - nesvarbu, kitų gyvūnų, ar žmogaus -, bet nieko neverta daryti be reikalo. Neverta šiaip sau darytis arbatos, šiaip sau gulėti, šiaip sau skaityti knygos, šiaip sau skaudinti kitą žmogų. Visa kam turėtų būti priežastis, ir žmogus, randantis ją puodelyje arbatos, turėtų ne ką sunkiau rasti ją išbandymuose, dvasiniuose keliuose, religijose, gyvenimo būde.
    Šiaip sau ir gyvenimą nugyventi, pripažinkim, yra gana keista. Nežinau, ar tai dažna liga, bet tikiuosi, kad priešnuodžiai plinta. Tam nebūtina visą gyvenimą be perstojo mąstyti. Turbūt užtenka save pagauti momente, kai suvoki, jog Tavo gyvenimas stoja prasmės. O tada galima ramiai užversti save sau rūpimu klausimu, jį atsakius pasiimti kitą. Ir netrukus lyg ir pajunti, kad dėsniai mažiems ir dideliems dalykams ne ką tesiskiria.
Kad visgi katastrofos arba didžiausi laimėjimai, metus holistiškumą, išsiskaido į mažyčius laiptelius, kuriuos butybė jau sugeba po truputį įveikti, suvokdama realią jų naudą.

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

100 faktų apie mane

Šimtas faktų apie mane 1. Dažniausiai nevalgau mėsos 2. Domiuosi Miley Cyrus . Nepaisant fakto, kad bent 80% jos muzikos man yra absoliučiai neklausoma, ji man vis dar graži ir bais įdomus žmogus. 3. Mėgstu susipažint su įvairiausio plauko žmonėm ir būdama perdėm sociali pirmą susitikimo dieną visą kartu bastytis arba diskutuoti ir t.t. 4. Paskutinis geras žiūrėtas filmas – „ Constantine “, 2005 5. Dažniausiai net netyčia į mano rankas pakliuvus kokiai temai imu ir nors paviršutiniškai pasidomiu ja labiau – paskutinės dvi buvo 07-08m. ekonomikos krizė (visokiausi The margin call ir Too big to fail ) ir formulės vienas legendos ( Senna; Rush ) 6. Šiemet pirmą sykį dalyvavau rinkimuose ir žadu tą daryti visuomet ateity 7. Kiečiausias naujas išmoktas patiekalas buvo bulvių ir baltųjų ridikų troškinys-apkepas grietinėlės padaže 8. Turiu ask.fm paskyrą ir dažniausiai gėriuosi klausimais, kurių man niekas nerašo http://ask.fm/IndreGegeckaite 9. Tik

Elektroninio pašto etiketas.

Sveiki. Ką domina, įkeliu savo darbelį apie elektroninio pašto etiketą. •        ĮŽANGA Kiekvieną dieną mus supa elektroninės technologijos. Kaip kadaise bendravimą akis į akį ėmė atstoti bendravimas telefonu, taip dabar bendravimą telefonu keičia bendravimas kompiuterio pagalba. Interneto tinklas naudojamas įvairiems tikslams: skleisti reklamą, ieškoti informacijos, bendrauti su verslo partneriais. Pastarąjį bendravimą ir aptarsiu šiame darbe.

Dramblio dydžio susvetimėjimas

 Savaitgalį sėdėjau su draugėmis prie puodelio kavos, ir kažkaip mes užsikalbėjome apie tai, kas yra ištikimybė santykiuose. Ir paaiškėjo, kad klube šokis su kitu (ne savo išrinktuoju) priešingos lyties žmogumi gali būti laikomas neištikimybe.  Ir tiek daug klausimų man kilo. Vargšas tas žmogus, kuris pasmerktas visą gyvenimą su vienu žmogumi šokti. Jo, yra draugės merginos, su jomis ala galima. Tada pradėjau aš klausti, o tai kaip šokių vakarai visokie. Sakau, žmonės juk šokdavo. Žmonės išeidavo vieni su kitais pašokti, buvo tokie laikai. Sako, nu jei šokių vakarai, tai čia kitaip, nes ten žmonės šokti susirenka. O klubuose, sako, vyksta medžioklė. Bet į medžioklę gi nebūtina tuo pačiu atsakyti. Galima tiesiog pašokti su žmogumi. Sako, į klubą eina medžioti, ir tuo pačiu sako "aš tai su draugėmis pašokti ateinu". Tai gal ne tu viena, visgi? Taip pat, kaip dauguma vairuotojų mano, kad vairuoja geriau už daugumą vairuotojų, gal nesam vieni, kurie į klubus ateina pašokti?